V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Już w dniach 12-15 sierpnia 2011 poznański Stary Rynek po raz kolejny stanie się kulinarnym epicentrum Polski. W tych dniach w stolicy Wielkopolski odbędzie się piąta – jubileuszowa edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Poznański festiwal to jedna z największych plenerowych imprez kulinarnych w Polsce. Przybywający na Stary Rynek od razu zwrócą uwagę na ponad sto kramów, na których producenci najrozmaitszych przysmaków ofertują swoje wyroby. Na Jarmarku Dobrego Smaku – bo tak nazywa się ta część festiwalu – smakosze znajdą nie tylko produkty lokalne i tradycyjne ze wszytkach regionów naszego kraju – od bryndzy podhalańskiej po miód drahimski, przez ryby z kaszub i sery owcze z mazur. Są tu również wystawcy oferujący specjały spoza polski – węgierskie kiełbasy, greckie oliwy, austriackie wina, piwa z Belgii czy bułgarskie marynowane papryczki.
Nie brak też stoisk gastronomicznych. Ich oferta zaczyna się od klasycznej kiełbasy, szaszłyków z rusztu czy golonki z kapustą ale wytrawny poszukiwacz smaków znajdzie tu także japońskie sushi, świeże ostrygi z Bretanii czy meksykańskie fajitas.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. Wystarczy zerknąć w program Festiwalu by spośród wielu atrakcji zacząć wybierać te, które nas interesują:
Na festiwalowej scenie przez całe popołudnie trwają pokazy szefów kuchni z najlepszych restauracji regionu. Niektórzy biorą udział w licznych konkursach kulinarnych. Inni są tu po prostu po to by podzielić się swoją wiedzą, pasją i przepisami na ulubione potrawy ze zgromadzoną publicznością.
Wieczorami scenę przejmują muzycy. Jazz, muzyka etniczna i folkowa to główne nurty prezentowane w muzycznej części festiwalu, ale coś dla siebie znajdą tu również miłośnicy klasyki i piosenki literackiej. Muzyka na tym festiwalu jest również w dobrym smaku.
Tych, którzy mają ochotę poszerzać swoją wiedzę kulinarną zainteresują z całą pewnością Laboratoria Smaku. W ramach tych spotkań, w formule wykładu, prezentacji multimedialnych i obszernych degustacji dowiedzieć będzie się można sporo o winach z polskich winnic, tajemnicach warzenia piwa, serach pasterskich z polskich gór czy szlachetnych nalewkach.
Najmłodsi również znajdą tu coś dla siebie. Podczas tegorocznego festiwalu odbędzie się aż sześć warsztatów smaku dla najmłodszych. W Pasażu Kultury na Starym Rynku dzieci w wieku 4 -10 lat będą mogły odkrywać swoje kulinarne pasje.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to również liczne konkursy. W tym roku w ramach imprezy odbędzie się wielkopolska edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, którego celem jest odkrywanie i dokumentowanie regionalnych smaków. Konkurs Polska Nalewka Roku po raz kolejny wyłoni prawdziwych mistrzów sztuki nastawiania tych arcypolskich trunków. Restauratorzy zmierzą się w tym roku w konkursie na najsmaczniejszą czerninę a cukiernicy na najlepsze ciasto drożdżowe. Ten ostatni konkurs ma również kategorię otwartą – każdy kto w domu piecze drożdżowe z owocami może poddać je ocenie jury.
Nie zabraknie spotkań z autorami książek kulinarnych, osobowościami świata kuchni, dyskusji. ZAPRASZAMY!!!
Regulamin Konkursu Polska Nalewka 2011
Regulamin Konkursu Drożdżowe 2011
Regulamin Konkursu Wielkopolska Czarnina 2011
Program szczegółowy
Więcej informacji na stronie www: www.ofds.pl