Konferencja prasowa
Stowarzyszenie "Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania" informuje o konferencji prasowej w Poznaniu, która odbędzie się 04.11.2010 r. o godzinie 12.00.
Slow Food Wielkopolska, Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska, Polska Akademia Smaku oraz Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi
zapraszają na bardzo smakowitą
KONFERENCJĘ PRASOWĄ
4 listopada 2010 (czwartek) godz. 12.00
Restauracja Pod Pretekstem, Zamek w Poznaniu, dziedziniec
Przedstawimy Państwu dwa tematy:
I. NAJLEPSZA GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA
Opowiemy o akcji mającej promować potrawy z gęsi na poznańskich i wielkopolskich stołach. Smaczna, zdrowa i chrupiąca gęś to tradycyjne świętomarcińskie danie w wielu krajach Europy. U nas trochę zapomniane, choć Polska jest największym producentem gęsi na kontynencie. Przedstawimy plan „gęsich” wydarzeń związanych z obchodami dnia Św. Marcina.
II. SIEĆ DZIEDZICTWA KULINARNEGO WIELKOPOLSKA
Opowiemy o tym czym jest Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska i jak wpływa na poprawę jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Wskażemy jak Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska promuje regionalną żywność i jakie korzyści mają firmy opierające swój biznes na wielkopolskich zasobach.
Udział wezmą m.in.:
Andrzej Bobrowski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego,
Igor Hutnikiewicz, Krajowy Koordynator Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego,
Marek Gąsiorowski - Slow Food Wielkopolska,
Jan Babczyszyn i Wojciech Lewandowski – organizatorzy Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku i przedstawiciele Polskiej Akademii Smaku.
Przedstawiciele Polskiego Związku Hodowców i Producentów Gęsi.
Poczęstujemy też Państwa wspaniałymi, regionalnymi potrawami z młodej polskiej gęsi owsianej – najlepszej dostępnej gęsiny!
W menu konferencji: paszteciki z gesiny, gęsi pasztet, udka gęsie nadziewane, filety gęsie nadziewane m.in. borowikami i śliwkami, wątróbki gęsie na czerwonym winie, czernina, gęsi pieczone w całości nadziewane miedzy innymi kaszą, grzybami, żurawina
Do zobaczenia!
Kontakt dla mediów: Wojciech Lewandowski, 603 184 910