Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/archive/v1/core/lang.php on line 6

Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/archive/v1/core/lang.php on line 11
Konferencja prasowa :: News - Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Stowarzyszenia „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”

Konferencja prasowa

Stowarzyszenie "Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania" informuje o konferencji prasowej w Poznaniu, która odbędzie się 04.11.2010 r. o godzinie 12.00. 


Slow Food Wielkopolska, Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Dziedzictwo Kulinarne Wielkopolska, Polska Akademia Smaku oraz Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi  

zapraszają na bardzo smakowitą
 
KONFERENCJĘ PRASOWĄ
 
4 listopada 2010 (czwartek) godz. 12.00
 
Restauracja Pod Pretekstem,  Zamek w Poznaniu, dziedziniec
 
Przedstawimy Państwu dwa tematy:
 
I. NAJLEPSZA GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA
 
Opowiemy o akcji mającej promować potrawy z gęsi na poznańskich i wielkopolskich stołach. Smaczna, zdrowa i chrupiąca gęś to tradycyjne świętomarcińskie danie w wielu krajach Europy. U nas trochę zapomniane, choć Polska jest największym producentem gęsi na kontynencie. Przedstawimy plan „gęsich” wydarzeń związanych z obchodami dnia Św. Marcina.
 
II. SIEĆ DZIEDZICTWA KULINARNEGO WIELKOPOLSKA
 
Opowiemy o tym czym jest Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska i jak wpływa na poprawę jakości regionalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Wskażemy jak Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska promuje regionalną żywność i jakie korzyści mają firmy opierające swój biznes na wielkopolskich zasobach.
 
Udział wezmą m.in.:
Andrzej Bobrowski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego,
Igor Hutnikiewicz, Krajowy Koordynator Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego,
Marek Gąsiorowski - Slow Food Wielkopolska,
Jan Babczyszyn i Wojciech Lewandowski – organizatorzy Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku i przedstawiciele Polskiej Akademii Smaku.
Przedstawiciele Polskiego Związku Hodowców i Producentów Gęsi.
 
Poczęstujemy też Państwa wspaniałymi,  regionalnymi potrawami z młodej polskiej gęsi owsianej – najlepszej dostępnej gęsiny! 
W menu konferencji: paszteciki z gesiny, gęsi pasztet, udka gęsie nadziewane, filety gęsie nadziewane m.in. borowikami i śliwkami, wątróbki gęsie na czerwonym winie, czernina, gęsi pieczone w całości nadziewane miedzy innymi kaszą, grzybami, żurawina
 
Do zobaczenia!
 
Kontakt dla mediów: Wojciech Lewandowski, 603 184 910 

Stronę odwiedziło: 81230 osób.