Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/archive/v1/core/lang.php on line 6

Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/archive/v1/core/lang.php on line 11
Wyniki konkursów, które odbyły się podczas V Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi :: News - Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Stowarzyszenia „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”

Wyniki konkursów, które odbyły się podczas V Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi

 W dniach 18 – 19 września 2010 roku odbył się V Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Organizatorami Festiwalu byli: Stowarzyszenie „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”, Stowarzyszenie Ostrzeszowskie Centrum Przedsiębiorczości, Ostrzeszowskie Centrum Kultury im. Antoniego Serbeńskiego, Miasto i Gmina Ostrzeszów, Starostwo Powiatowe, Zespól Szkół nr 3 w Ostrzeszowie oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Gęsi. Impreza została objęta honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałka Województwa Wielkopolskiego.


W dniu 18 września 2010 r. w godz. 1300 – 1700 dokonano oceny zgłoszonych na konkurs pasztetów i potraw z gęsi. Do prac przystąpiła Kapituła w składzie:

 

Lp.
Imię i Nazwisko
Instytucja
1
prof. dr hab. Włodzimierz Dolata
Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
2
dr inż. Jerzy Mróz
Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
3
dr Grzegorz Russak
Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego
i Lokalnego w Warszawie
4
Witold Wróbel
Polska Akademia Smaku
5
Mirosława Rzepecka
 
Kustosz Muzeum Regionalnego
w Ostrzeszowie
6
Wojciech Lewandowski
Polska Akademia Smaku
7
Romana Chojnacka
Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
8
Jolanta Przytuła
Studium Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
9
prof. Ewa Łukasiewicz
 
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
10
Maksencja Bestry
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urząd Marszałkowski w Poznaniu
11
Teresa Palacz
Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków

 Łącznie do konkursu zgłoszono 20 pasztetów oraz 11 potraw z gęsi. Zgłoszone do konkursu produkty oceniono z podziałem na kategorie:

- przedsiębiorstwa, firmy branży mięsnej, restauracje i stołówki

- koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne, osoby indywidualne

- szkoły

- wystawcy zagraniczni

  Wyniki tegorocznego konkursu na NAJLEPSZY PASZTET 
 
  Wyniki tegorocznego konkursu na EUROPASZTET
 
  Wyniki tegorocznego konkursu na NAJLEPSZĄ POTRAWĘ Z GĘSI 

 Do konkursu na "Najleszpą Nalewkę Powiatu Ostrzeszowskiego 2010 roku" zgłoszono 30 nalewek oraz 16 nalewek w kategorii Euronalewka. Produkty oceniła Kapituła w składzie:

 
Lp.
Imię i Nazwisko
Instytucja
1
Mariusz Witek
Z-ca Burmistrza Miasta i Gminy Ostrzeszów 
 
2
Edmund Geppert
Burmistrz Miasta i Gminy Grabów n. Prosną
 
3
Józef Wilkosz
Wójt Gminy Doruchów
 
4
Józef  Olszewski
Wójt Gminy Kraszewice
 
5
Hieronim Błażejak
Polska Akademia Smaku
 
6
Jan Babczyszyn
Polska Akademia Smaku
 
7
Anna Okrój
Redaktor Naczelna TV Kablowa PRO-ART
 
8
Jerzy Bińczak
Redaktor Naczelny Tygodnika Twój Puls Tygodnia
 
9
Hanna Szymanderska
Autorka książek o tematyce kulinarnej
 

 Wyniki konkursu na "Najlepszą Nalewkę Powiatu Ostrzeszowskiego 2010 rok"

 EURONALEWKA

 

Przyznano również NAGRODĘ SPECJALNĄ POLSKIEJ AKADEMII SMAKU, a otrzymała ją nalewka z pigwowca na miodzie , zgłoszona na konkurs przez Pania Grażynę Semberecką z Mąkoszyc.
Przewodniczący i członkowie Kapituły dziękują uczestnikom za udział w konkursach oraz gratulują zwycięzcom.

Stronę odwiedziło: 81255 osób.