Zmarł dr Grzegorz Russak
Ze smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Grzegorza Russaka
Dr Grzegorz Russak - kucharz, gawędziarz, propagator narodowych tradycji kulinarnych. Jego tablica z numerem 1 znajduje się w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie. Był naszym gościem wiele razy. Oceniał pasztety i potrawy z gęsi, uczył nas trybować gęsi i raczył cudownymi gawędami oraz opowieściami o kuchni myśliwskiej i o kuchni polskiej. Mówił: „Mamy najlepszą kuchnię na świecie, ale jej nie znamy”.
Na antenie telewizyjnej Dwójki prezentował przepisy staropolskiej kuchni łowieckiej w programie "Ostoja". Uchodził za jednego z najwybitniejszych znawców tradycji i obyczajowości szlacheckiej dawnej Rzeczpospolitej. Był dyrektorem Domu Polskiego w Pułtusku, a tamtejszą restaurację uczynił jedną z najlepszych w kraju. Pełnił też funkcję Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wypowiedziane przez niego słowa podczas wywiadu, którego udzielił Tomaszowi Gdule „Tradycja to nie moda; to są zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie nie dlatego, że tak wypada, ale ponieważ jest to mądre, piękne i potrzebne”, są motorem organizacji Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie.
Wyrazy współczucia i żalu rodzinie i bliskim
W imieniu członków, zarządu i pracowników Stowarzyszenia Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania oraz organizatorów Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi
składa
Prezes Zarządu SOLGD Krystyna Sikora