Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/archive/v1/core/lang.php on line 6

Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/archive/v1/core/lang.php on line 11
Kolejne tablice w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej :: News - Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Stowarzyszenia „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”

Kolejne tablice w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej

  16 września 2018 roku podczas XIII Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi odsłonięte zostały kolejne tablice w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej znajdującej się w parku nieopodal Baszty Kazimierzowskiej w Ostrzeszowie. 


W tym roku decyzją Kapituły swoje tablice odsłonili:

Profesor Stanisław Wężyk - zawsze cechowała go olbrzymia intuicja badawcza, która w połączeniu z posiadaną wiedzą i umiejętnościami kierowania zespołem, przyniosła wiele sukcesów naukowych i popularność zarówno w kraju, jak i za granicami naszego kraju. Opublikował 603 prace naukowe, wypromował 9 doktorów.Spośród wielu osiągnięć naukowych należy wymienić wdrożenie osiągnięć genetyki populacji do genetycznego doskonalenia stad zarodowych kur nieśnych, co pozwoliło na uzyskanie postępu hodowlanego na poziomie 2-3 jaj/nioskę/rok. Ta praca zaowocowała nagrodą Ministra Rolnictwa w 1980 roku.

 

Remigiusz Rączka - znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej, znany ze swojego zamiłowania do regionalnych produktów. Jest prowadzącym program ”Kuchnia po śląsku” w Telewizji TVS. Autor programów kulinarnych w telewizji, także stały felietonista "Nowin Wodzisławskich" jest również restauratorem. Niedawno otworzył własną restaurację Rączka Gotuje. felietonista "Nowin Wodzisławskich" i "Tygodnika Rybnickiego".

 

Jean Bos - dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, prekursor Kuchni Molekularnej w Polsce. Otworzył Akademię Kuchni Molekularnej, otrzymał Dyplom oraz medal „Najlepszy Kucharz Świata”.
Gotował dla finalistek Miss Świata w Polsce.
Zdobył Oskara Kulinarnego 2008 w kategorii Osobowość Kulinarna w Polsce.

 

Odsłonięcie tablic miało podniosły charakter, nastąpiło odkrycie tablic, wręczenie certyfikatów ufundowanych przez Pana Witolda Wróbla oraz karykatur wykonanych na zlecenie OLGD. Tablicę Remigiusza Rączki w wyniku jego nieobecności odsłoniła Joanna Ochniak. 
Moment ten spotkał się z dużym zainteresowaniem mieszkańców oraz osób przebywających na festiwalu, którzy tłumnie zgromadzili się wokół Alei. 
Witoldowi Wróblowi – współorganizatorowi Festiwalu za to, że po raz kolejny w naszym Ostrzeszowie gościły Gwiazdy Kulinarne – dziękujemy !
Miastu i Gminie Ostrzeszów dziękujemy za ufundowanie tablic.
Informujemy, że karykatury wszystkich Gwiazd jedynej w Polsce Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej znajdują się w ZS nr 2 w Ostrzeszowie.

 

                         

 


Stronę odwiedziło: 80233 osób.