Zakończono cykl warsztatów w ramach projektu współpracy
Zakończył się cykl warsztatów obejmujący 28 spotkań po 4 w każdej gminie Powiatu Ostrzeszowskiego skierowany do 406 osób. Tematyka warsztatów obejmowała zakres wędliniarstwa, kuchni regionalnej, serowarstwa i rękodzieła artystycznego. Celem projektu jest promocja bogatego Dziedzictwa Południowej Wielkopolski. Projekt został sfinansowany ze srodków Osi IV Leader PROW na lata 2007-2013.
Przepisy na potrawy przyrządzane podczas warsztatów realizowanych w ramach projektu „Dziedzictwo Południowej Wielkopolski” finansowanego w ramach osi 4 Leader PROW na lata 2007-2013
Warsztaty wędliniarskie (Jacek Nowicki)
Biała kiełbasa
Składniki:
2 kg mięsa z szynki wieprzowej (najlepiej złotnickiej) 1 kg boczku wieprzowego (najlepiej złotnickiego) 1 kg mięsa z łopatki lub golonki wieprzowej (najlepiej złotnickiej) 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) 12 g majeranku ok 250-400 ml mocno schłodzonej wody jelita wieprzowe 24/26 Wykonanie: Mięso z szynek, boczek oraz łopatkę kroimy w kostkę ok 3x3cm. Wszystko solimy w proporcji na każdy 1 kg mięsa 20g soli. Do oddzielnego naczynia odkładamy mięso z łopatki lub golonki. Wszystkie mięsa pozostawiamy na ok. 12 godzin w lodówce. Po tym czasie mięso mielimy w maszynce do mięsa - szynkę oraz boczek przez sito Ø8 mm, a do oddzielnego naczynia łopatkę przez sito Ø3mm. Do naczynia gdzie znajduje się zmielona łopatka (golonki) lejemy odrobinę schłodzonej wody, a następnie mieszamy. Stopniowo dodajemy kolejne małe porcje wody, ciągle mieszając – do uzyskania lepkiej konsystencji. Dokładamy zmielone wcześniej mięso z szynek oraz boczek. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nadziewamy jelita farszem, najlepiej przy pomocy nadziewarki i skręcamy co 8-10cm. Kiełbasę parzymy w temp. wody 78-82oC przez ok 20-25min. Po tym czasie wyciągamy kiełbasę z wody i spożywamy na ciepło lub schładzamy w zimnej wodzie.
12 g pieprzu mielonego
80 g sól kuchennej
Polewka
Składniki:
· Boczek wędzony parzony 0,3 kg
· Cebula 1 szt.
· Ziemniaki w mundurkach 0,5 kg
· Maślanka 0,5 l
· Śmietana 12% 0,5 l
· Woda 2 l
· Ser biały kostka 0,5 kg
· Szczypiorek 1 pęczek
· Sól, pieprz mielony
Wykonanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy i również kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się wody. Łączymy wszystkie składniki dodając na koniec biały ser krojony w kostkę.
Torcik z kapusty kiszonej i kaszanki
Składniki:
· Kiszona kapusta 100g
· Boczek wędzony parzony 50g
· Kaszanka 100g
· Kasza pęczak 50 g
· Kawa zbożowa 1 paczuszka
· Śmietana 36% 100 ml
· Tłuszcz do podsmażenia 4 łyżki
· Sól, pieprz
Wykonanie: Kapusta kiszona podsmażona na boczku, kaszanka podgrzana na tłuszczu, pęczak ugotowany w śmietanie i kawie zbożowej. Wszystkie składniki układamy w krążku warstwowo.
Jaja faszerowane
Składniki:
· Jaja 5 szt.
· Szprotki z puszki 1 szt.
· Majonez
· Przyprawy
Wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, przekrawamy, wyciągamy żółtka łączymy z majonezem i szprotkami, dekorujemy.
Torcik z gziką
Składniki:
· Twaróg 0,5 kg
· Śmietana 50 ml
· Cebula 1 szt.
· Rzodkiewka 3 szt.
· Ziemniaki w mundurkach 0,3 kg
· Szczypiorek
· Sól, pieprz mielony
Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, ser rozdrabniamy ze śmietaną i pokrojoną cebulą w kostkę z pieprzem i solą, rzodkiewkę ucieramy na dużych oczkach, wszystko przekładamy w krążki i dekorujemy szczypiorkiem.
Składniki:
· Golonka tylnia, nóżki 0,5 kg
· Warzywa do wywaru (marchew, seler, pietrucha, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól)
· Bułka tarta 100 g
· Jajo 1 szt.
· Mąka 100g
· Przyprawy
· Tłuszcz do smażenia
Wykonanie: gotujemy golonki w wywarze, obieramy i kroimy mięso, skórę zostawiamy na łatę. Przekładamy skórę i mięso tworząc krążki panierujemy i smażymy na tłuszczu.
Filet drobiowy - roladka
Składniki:
· Filet z kurczaka 150g
· Buraki, marchew, pietruszka 150 g
· Cukier
· Masło 50 g
· Tłuszcz do smażenia
· Przyprawy
Wykonanie: fileta kroimy na roladki w podłużne porcje. Warzywa rozdrabniamy na słupki i podsmażamy na maśle dodając przyprawy. Zawijamy warzywa w mięso i podsmażamy na tłuszczu.
Marynata do schabu
Składniki:
· Schab bez kości 0,5 kg
· Śmietana 36% 0,2 l
· Śmietana 12% 0,2l
· Por 100g
· Orzechówka 50 ml
· Przyprawy
· Olej 50 ml
Wykonanie: schab porcjujemy, marynatę tworzymy ze śmietany, orzechówki, przypraw, oleju i pora. Wszystko łączymy i odstawiamy na minimum 1 h
Marynata do karkówki
Składniki:
· Karkówka 0,5 kg
· Warzywa ( cebula, papryka, czosnek, natka pietruszki) 0,5 kg
· Olej 50 ml
· Miód 50 ml
· Przyprawy
Wykonanie: karkówka pokrojona i rozbita, doprawiona solą i pieprzem i zasypana pokrojonymi warzywami. Mięso marynuje się minimum 1 h.