PIECKI NAJLEPSZYM PRODUKTEM XIII EDYCJI KONKURSU ,,NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO SMAKI REGIONÓW’’
Dnia 16.08.2013 roku w siedzibie Wagi Miejskiej na Starym Rynku w Poznaniu odbył się regionalny finał XIII edycji konkursu ,, Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.
Organizatorem centralnym tego wydarzenia jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Jego regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego i Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Do konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy 2013 roku zakwalifikowano 66 produktów. Wśród nich, powiat ostrzeszowski , zaprezentował cztery produkty lokalne w nastepujących kategoriach:
1. Produkty mleczne :
- PIECKI - Pani Bożena Wysota Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Gminy Czajków
2. Produkty zbożowe:
- CHLEB Z DYNI - Pani Anna Smardz Koło Gospodyń Wiejskich Gmina Czajków
3. Napoje alkoholowe:
- NALEWKA Z DZIURAWCA – Pani Mirona Polańska Książenice, gmina Grabów nad Prosną
4. Produkty pochodzenia roślinnego –przetwory owocowe :
- DŻEM BORÓWKOWO – JABŁKOWY – Pani Mirona Polańska Książenice, gmina Grabów nad Prosną
Piecki okazały się najlepszym produktem i zajeły pierwsze miejsce w kategorii produkty mleczne Pani Bożenie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w promowaniu lokalnych specjałów.