Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/archive/v1/core/lang.php on line 6

Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/archive/v1/core/lang.php on line 11
BAMBRZAK - BAMBRZOK :: News - Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Stowarzyszenia „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”

BAMBRZAK - BAMBRZOK

W głębokiej tradycji poznańskiej wielką osobliwością smaku jest Bambrzak, zwany również Bambrzok podawany najczęściej na podwieczorek z kawą zbożową w domach w Poznaniu i wokół Poznania, gdzie cieszył się dużym szacunkiem.

 


     Placek ten wypiekano w piekarniku na blachach o różnych kształtach, a podawano go zaś ku uciesze życia codziennego, łasuchom na słodko np. z musem jabłkowym lub z powidłami, a w domach, w których preferowano bardziej zdecydowane smaki z kaszanką wcześniej przesmażoną z cebulą . Bambrzak popijano często zsiadłym mlekiem.  Z kwaśną śmietaną śmietaną smakował również wybornie i w ten sposób przyjmowano gości i celebrowano popołudniowy poczęstunek.

      Myślę, że odnowienie tradycji Bambrzaka - Bambrzoka służyć będzie utrwalaniu dziedzictwa kulinarnego regionu poznańskiego , czyli wszystkiego co naturalne dookoła Poznania.

      Konkurs na najlepszy Bambrzak organizowany po raz pierwszy  w regionie poznańskim przy współpracy ze Starostą Poznańskim w dniu 7 października 2012r. upowszechni tradycję Bambrzaka i wprowadzi go na stałe do diety dnia codziennego Poznaniaków.

     Hanna Szymanderska, która od dawna zajmuje się w literaturze korzeniami kulinarnymi Polski potwierdza walory smakowe Bambrzaka i podkreśla duże możliwości przyrządzania go w różnych wariantach smakowych, urozmaiconych składnikami pochodzenia regionalnego. Uważa również, że jest to znakomite odkrycie tradycyjnej receptury regionu poznańskiego, które przywróci i wzbogaci tradycję kulinarną okolic Poznania i całej Wielkopolski.

      Andrzej Fiedoruk zwraca uwagę, że Bambrzak pochodzi z  poznańskiego ale znany jest w całej Polsce. Przez swoją długą tradycję i smak dnia powszedniego zasługuje na obudzenie ze snu. Może konkurs wprowadzający tą potrawę na stałe do krajobrazu Wielkopolski pozwoli przywrócić Bambrzaka na stoły Poznaniaków i Wielkopolan. Pierwszy konkurs na najlepszy Bambrzak – Szreniawa 7 października 2012r.

Witold    Wróbel

 Więcej informacji na http://powiat.poznan.pl/strona-glowna/upiecz-wlasny-bambrzok-3488.html
 


Stronę odwiedziło: 80692 osób.