Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/archive/v1/core/lang.php on line 6

Notice: Undefined index: lang in /home/klient.dhosting.pl/kallosz/olgd.org.pl/archive/v1/core/lang.php on line 11
Forum Regionalne Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska :: News - Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR) współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Stowarzyszenia „Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania”

Forum Regionalne Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

W dniach 2-3 marca 2012 roku w Dworze Myśliwskim „Ustronie” w Ustroniu Wielkopolskim (gmina Łęka Opatowska, powiat kępiński) odbyło się Forum Regionalne Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage). Na terenie naszego województwa istnieje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której celem jest wskazanie miłośnikom dobrego jedzenia i turystom właściwej drogi do odnalezienia lokalnej i regionalnej żywności.

 


Podczas Forum w dniu 2 marca 2012 r. odbyły się specjalistyczne wykłady dla członków Sieci z zakresu produktów regionalnych i lokalnych, aspektów sanitarnych i weterynaryjnych produkcji żywności tradycyjnej oraz lokalnej. Istniała także możliwość wymiany doświadczeń oraz czas na dyskusję na temat funkcjonowania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

W dniu 3 mara 202 r. w Dworze Myśliwskim Ustronie zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla restauratorów oraz właścicieli innych obiektów gastronomicznym zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Celem warsztatów była promocja mięsa i wyrobów z mięsa świni złotnickiej.

 


Stronę odwiedziło: 80723 osób.