Warsztaty i zawody kulinarne pt. „Wielkopolskie smaki”
W dniu 11 września 2011 roku podczas VI Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi odbyły się warsztaty i zawody kulinarne.
W pierwszej części odbyły się warsztaty, podczas których poruszono temat kuchni wielkopolskiej jej walorów tradycji i charakterystycznych cech. W drugiej części odbyły się zawody kulinarne składające się z trzech konkurencji: quizu „Wielkopolski smakosz”, obieraniu wielkopolskiej pyry na czas oraz przygotowaniu wielkopolskiej gziki. Projekt z pewnością przyczynił się do pogłębienia wiedzy dotyczących tradycji wielkopolskiej i jej specyfiki. Całość prowadził pan Mariusz Kwaśniewski, który był też jednym z członków jury. W jury zasiedli również pani Teresa Palacz oraz pan Witold Wróbel, którzy czuwali nad poprawną realizacją warsztatów i zawodów. Do projektu zgłosiło się siedem szkół podstawowych. Każda drużyna składała się z trzech uczniów. Wszystkie drużyny wykazały się dużym zaangażowaniem nie brakowało, także dobrej zabawy uczniów i ich opiekunów. Pierwsze miejsce zajęła Szkoła Podstawowa nr 3 im. Św. Dominika Savio z Ostrzeszowa, drugie miejsce zajęła Szkoła Podstawowa nr 1 im. Henryka Sienkiewicza z Ostrzeszowa, a trzecie miejsce zajęła Szkoła Podstawowa z Czajkowa. Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy, a szkołom, które zgłosiły swój udział dziękujemy za zaangażowanie w nasz projekt.